ALEKSA ŠANTIĆ - JOVANU GRČIĆU 

     Dragi gospodine,

     U namjeri sam bio, čim kući stignem da Vam pišem, al eto kako sam domu doš'o, odma sam u postelju legao i razbolio se od žute bolesti, te evo ima 5 dana kako sam se podigao, te se vučem kao prebijena mačka. Doktori mi kažu, da sam strašno stomak pokvario, te ću morati ići u Bosnu da pijem kiseljak.
Priču, o kojoj sam Vam govorio(1), prepisujem i čim budem gotov poslaću Vam je.
Ovde Vam prilažem jednu pjesmicu(2), moleći Vas ako je dobra da je uvrstite.
Izručite iskreni i prijateljski pozdrav Vašoj poštovanoj Gospođi kao i Gospoici, a Vi primite moj najljubazniji i najiskreniji pozdrav.
Vaš ljubeći Vas

Mostar 6/7/94.

Aleksa Šantić          
(1) U toku 1894. godine Šantiću su objavljene dvije pripovjetke u "Stražilovu": "Oče blagoslovi", br.32, str. 498-502 i "Amazonka" crtica iz Hercegovine, br.40. str. 632-634.
Prema pisanju Jovana Grčića ("Portreti s pismima", Zagreb 1925, III, 213) Šantić je tih dana poslao uredniku "Stražilova" priču "Oče blagoslovi". Tek kasnije, pred sami prestanak izlaženja lista, Grčić je "Iščeprkao(...) iz uredničke arhive" priču "Amazonka", koju je dobio lično od pjesnika prilikom njegova boravka u Novom Sadu, a koja je bila napisana još na badnje veče 1893.


(2) Šantić je poslao uredniku "Stražilova" pjesmu "Pod plavim nebom", koja je štampana u broju 29. iste godine (str.449). Ispod pjesme je datum i mjesto: Mostar, 6. jula 1894, dakle isto kao na pismu.
ALEKSA ŠANTIĆ - CJELOKUPNA DJELA
www.aleksasantic.com

Copyright © 2001-2005 Denis Böhm