ALEKSA ŠANTIĆ - JOVANU GRČIĆU(1) 

     Poštovani gospodine!

     Dragi prijatelju!

     Po Vašem odobrenju, počeo sam skupljati drugu zbirku mojije pjesama(2) i skoro ću biti gotov, a kako kod Vas mojije neštampanije radova prilično ima, koji bi mogli u zbirku ući, to Vas učtivo molim, da budete tako dobri, te da mi što prije pošaljete kako bi mi zbirka pjesama potpunija bila. Ako među tijem pjesmama još koja ima te bi mogla biti za "Stražilovo"(3) molim Vas, ustavite je i štampajte. Kad budem sa zbirkom gotov, poslaću je Vama na pregled, kao što ste mi dozvolili. - Pritom primite sa Vašom časnom familijom najiskrenije pozdravlje od Vašeg odanog

(1894)

Alekse R. Šantića          
(1) JOVAN GRČIĆ (1855-1940) profesor u Novom Sadu, književnik, publicista, prevodilac, leksikograf, urednik književnih časopisa ("Stražilovo", "Javor", "Novo pozorište") i kalendara. Glavni radovi: "Kratka istorija rimske književnosti", "Istorija srpske književnosti" (za gimnazije), "Rečnik nemačko-srpski", "Srpsko-mađarski rečnik", "Rečnik stranih reči". 1925. objavio je četiri knjige pod naslovom "Portreti s pisama", u kojima je niz pisama poznatih srpskih književnika.

(2) Knjiga je izašla pod naslovom "Pjesme" Alekse R. Šantića. Knjiga II. Mostar. Štamparija Vladimira M. Radovića. 1895. Strana 140 (+4).

(3) "Stražilovo", list za zabavu, pouku i književnost. Izlazio je od 1885. do 1894. godine u Novom Sadu. Uređivali su ga Jovan Grčić i Milan Savić. "Stražilovo" je bilo jedan od najčitanijih i najpopularnijih vojvođanskih časopisa.
ALEKSA ŠANTIĆ - CJELOKUPNA DJELA
www.aleksasantic.com

Copyright © 2001-2005 Denis Böhm